Tuesday, August 7, 2012

petikan dari
http://teganukita.blogspot.com


Oleh: Mohammad Ishak

Pembinaan sebuah Pusat Sains dan Kreativiti di negeri ini mampu memberi kemudahan dalam pembangunan sains apabila kompleks yang sedang dibina itu siap sepenuhnya pada akhir 2014.

Pengerusi Pusat Sains dan Kreativiti Negeri, Dr A Rahman Mokhtar berkata, pusat berharga RM43.8 juta yang terletak di kawasan seluas 25 hektar di Cendering,Kuala Terengganu kini sudah 76 peratus kemajuan pembinaannya.

Katanya, usaha pembinaan pusat itu dijangka dapat meningkatkan minat dikalangan anak tempatan dalam bidang sains dan dapat melahirkan kalangan saintis di kalangan remaja bermula dari pelajar sekolah.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri berkata, pusat sains baru itu mempunyai lima kompleks iaitu bangunan induk yang menempatkan Kompleks Utama Pusat Sains dan Kreativiti, Zon Dunia Maritim (Maritime World), Dunia Sains Tumbuhan (Flora World), dunia angkasawan dan Kompleks Inkubator untuk kajian sains .

“Kerja pembinaan yang menggunakan teknologi dan reka bentuk Korea, serbuah nergara yang maju dalam bidang sains di rantau ini,” katanya selepas merasmikan Karnival Sains dan Inovasi di Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmod 2, di Besut, dekat sini semalam.

Kerajaan negeri,katanya, memandang serius terhadap kuota penyertaan pelajar Terengganu dalam bidang sains masih di tahap rendah 20% .Beliau berharap dengan pembinaan pusat baru ini penyertaan pelajar dalam bidang sains di sekolah akan dapat diperbaiki.

Dr A Rahman meminta ibu bapa supaya menanamkan semangat dan cintakan sains di kalangan anak-anak.Sehubungan itu,katanya, kerajaan negeri mengeluarkan peruntukkan RM1 juta setiap tahun untuk mengadakan aktiviti sains di sekolah-sekolah negeri ini

“Apabila siap nanti, pusat sains lama di Jalan Sultan Mohamad akan dijadikan sebagai balai pencerapan bagi melihat objek langit dan anak bulan sepenuhnya,” katanya.

1 comment: